Een laadpaal nodig? Vergelijk en bespaar!

 • Ontdek de mogelijkheden in jouw situatie
 • Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes op maat
 • Vergelijk de kosten en bespaar tot wel 40%
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Parkeren bij een openbare laadpaal? Zo zit het!

Wil je bij een openbare laadpaal parkeren, zonder dat je een elektrische auto hebt? Hier heerst veel onduidelijkheid over. Om dit voor eens en voor altijd duidelijk te maken hebben we alle antwoorden overzichtelijk op een rijtje gezet in dit artikel.

Mag je parkeren bij een openbare laadpaal?

Het antwoord op de vraag of je mag parkeren bij een openbare laadpaal is afhankelijk van de situatie. Heb je wel of geen elektrische auto? Ben je alleen aan het parkeren of ook aan het opladen?

Parkeren openbare laadpaal zonder elektrische auto

Dit is NIET toegestaan. De parkeerplekken zijn echt bedoeld voor elektrische voertuigen (EV’s). Er gelden geen uitzonderingen.

Parkeren publieke laadpaal met Elektrische auto

Uiteraard mag dit, daar zijn de laadstations en bijbehorende parkeerplekken tenslotte voor gemaakt. Er geldt ook geen limiet van hoe lang je er mag parkeren. Er is echter wel een voorwaarde van toepassing. Je MOET tijdens het parkeren ook aan het laden zijn.

Wanneer je niet aan het laden bent, maar enkel parkeert, zul je nog steeds een boete krijgen, ondanks dat het een EV betreft.

Goed om te weten: bovenstaande informatie wordt ook altijd aangegeven met verkeersborden. Echter zijn er momenteel 3 verschillende borden in gebruik door verschillende Gemeenten. Dit kan best wat verrassing veroorzaken. Voor jou is het goed om te weten dat alle drie de broden exact dezelfde betekenis hebben. We hebben een afbeelding van de 3 borden hieronder neergezet,

Boete voor verkeerd parkeren openbare laadpaal

Houdt je je toch niet aan de regels? Dan kun je een boete verwachten. Deze boete bedraagt €90. Dit bedrag is eigenlijk altijd wel hoger dan je parkeerkosten. De boete voor het parkeren met een niet-elektrische auto of met een elektrische auto zonder te laden is even hoog.

Apart parkeerkaartje kopen?

Heel veel mensen weten dat niet, echter moet je op sommige plekken alsnog een parkeerkaartje betalen. Dit was in het begin niet zo. Echter is er een steeds groter tekort aan parkeerplekken waardoor bij bepaalde plekken wel het geval is, vooral in de grote steden. 

Opladen in het openbaar is heel handig. Wanneer het niet nodig is kun je echter beter thuis opladen. Hier betaal je namelijk een lager tarief per kWh. Vandaar dat een eigen laadpaal voor thuis zeker geen overbodige luxe is, mits je de mogelijkheid hebt om er een te plaatsen. 

Als je wil weten waar de openbare laadpalen zich bevinden kun je hier terecht. Het precieze tarief is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de Gemeente waar de laad parkeerplek zich bevindt.

Samenvatting

 1. Mag ik parkeren bij een oplaadpunt?Dit mag alleen met een elektrische auto en als je tegelijkertijd ook gebruik maakt van het oplaadpunt.
 2. Hoe hoog is de boete voor het onterecht parkeren bij een elektrisch oplaadpunt?De boete is 90 euro.
 3. Is het betaald parkeren bij een laadpaal?Niet altijd, maar op sommige plekken wel, bijvoorbeeld in Amsterdam. 
>