Een laadpaal nodig? Vergelijk en bespaar!

  • Ontdek de mogelijkheden in jouw situatie
  • Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes op maat
  • Vergelijk de kosten en bespaar tot wel 40%
  • Home
  • /
  • Locatieplan openbare laadpalen

Locatieplan openbare laadpalen

Voor elke wijk heeft de gemeente uitgezocht waar nieuwe laadpalen kunnen komen. Dit is het locatieplan openbare laadpalen. We plaatsen een nieuwe laadpaal zodra die nodig is.

Locatieplan openbare laadpalen in uw wijk

Steeds meer inwoners van Utrecht gaan elektrisch rijden. Daardoor zijn er ook meer openbare laadpalen nodig de komende jaren. Want al deze auto’s moeten opgeladen worden en niet iedereen kan op eigen terrein opladen.

Voor elke wijk hebben we uitgezocht waar we nieuwe laadpalen kunnen plaatsen. Deze plekken moeten voldoen aan verschillende voorwaarden. Die staan in de 'plaatsingsleidraad en inrichtingskader publieke laadinfrastructuur' (pdf, 0,99 MB). Elke laadpaal heeft twee laadpunten. Dat betekent dat er bij elke laadpaal twee parkeerplaatsen voor elektrische auto’s horen.

Resultaten reactieperiode 2 t/m 22 maart 2020

Van 2 t/m 22 maart 2020 was het mogelijk om te reageren op de mogelijke plekken voor laadpalen. We hebben ruim 2.800 reacties ontvangen op 634 plekken. Op 425 van deze plekken is negatief gereageerd (‘Ik vind dit geen goede plek’). Naar aanleiding van de reacties hebben we 273 plekken verplaatst. Via onderstaande link kunt u de kaart met het aangepaste locatieplan bekijken. In de kaart kunt u ook per laadpaal zien wat er met de reacties is gebeurd. Daarvoor klikt u op het stipje van een laadpaal.

Bekijk het locatieplan

Veel reacties gingen over de parkeerdruk in de straat of dat niemand in de buurt een elektrische auto heeft. In beide gevallen is de plek van de laadpaal niet verplaatst. Er komt namelijk pas een nieuwe laadpaal als die nodig is. Als blijkt dat niemand elektrisch gaat rijden in de buurt, dan plaatsen we ook geen nieuwe laadpaal. De parkeerdruk in de stad is hoog, juist op locaties waar laadpalen gewenst zijn. Een laadpaal zorgt niet voor meer parkeerdruk, omdat de twee parkeerplekken bij een laadpaal niet verdwijnen. Ze worden alleen anders gebruikt. Parkeerdruk is voor de gemeente daarom geen reden om een laadpaal niet te plaatsen.

Wanneer worden de laadpalen geplaatst?

De gemeente plaatst een nieuwe openbare laadpaal zodra die nodig is. Daarvoor kijken we naar hoe vaak de bestaande laadpalen in een buurt gebruikt worden. Zijn ze veel in gebruik? Dan komt er een nieuwe laadpaal bij op een plek uit het locatieplan. Zo zorgen we ervoor dat elke elektrische auto in de stad kan opladen.

We verwachten dat er in het locatieplan genoeg plekken staan om de komende 5 jaar laadpalen bij te kunnen plaatsen. Tegen die tijd kunnen elektrische auto’s bij ongeveer 4% van alle parkeerplekken in Utrecht opladen. Voor uitbreiding van het aantal laadpunten kijkt de gemeente ook naar locaties in de buurt, zoals bij bedrijventerreinen en sportvelden.

Verkeersbesluit

Elke drie maanden bepalen we op welke plekken uit het locatieplan een laadpaal nodig is. Voor die plekken nemen we dan een verkeersbesluit. Zo’n besluit is nodig om de laadpalen te kunnen plaatsen. Als het verkeersbesluit is genomen, dan komt het in de Staatscourant te staan. Daarna kunt u nog zes weken bezwaar maken. Hoe u bezwaar maakt staat ook in het verkeersbesluit. We verwachten voor de zomer 2020 het verkeersbesluit te nemen voor de laadpalen die we de komende drie maanden gaan plaatsen.

De afgelopen maanden is er al een aantal laadpalen in ontwikkeling genomen en voor een deel ook al bijgeplaatst. Dit was noodzakelijk omdat eind 2019 het aantal elektrische auto’s in de stad flink is gestegen. Alle reacties en bezwaren op deze locaties zijn verwerkt voordat ze in ontwikkeling werden genomen. De locaties die binnenkort worden bijgeplaatst staan als ‘in ontwikkeling’ in het locatieplan.

Hoe blijft u op de hoogte?

Er zijn verschillende manieren om op de hoogte te blijven van de verkeersbesluiten:

  • U kunt zich opgeven voor de e-mailservice van de overheid. Vul bij stap 1 uw e-mailadres en postcode in en kies bij stap 2 voor de optie ‘Verkeersbesluit’ onder ‘Rondom een adres’. Dan ontvangt u een bericht zodra er een verkeersbesluit is genomen voor uw postcode.
  • U kunt ook een abonnement nemen op de digitale nieuwsbrief van uw wijk. We plaatsen daarin een bericht als er een nieuw verkeersbesluit is genomen.
  • In de kaart met het locatieplan kunt u zien voor welke laadpalen een verkeersbesluit is genomen. Bij deze laadpalen staat dat ze in ontwikkeling zijn. Als u op de laadpaal klikt ziet u een link naar het verkeersbesluit, zolang u nog bezwaar kunt maken. De link verdwijnt zodra de bezwaarperiode afgelopen is. We laten het op deze webpagina weten als er weer een verkeersbesluit is genomen.

Locatieplan openbare laadpalen wijk Zuid

De eerste pilot van een locatieplan hebben we vorig jaar in wijk Zuid gedaan. Via het online platform hebben wijkgenoten gereageerd op de locaties. Alle reacties zijn verwerkt en daarna is voor alle locaties in één keer een verkeersbesluit genomen. Dit was eerst ook het plan voor alle locaties in de rest van de stad, maar we hebben het proces aangepast. Daar kunt u meer over lezen bij de pagina Vraag en antwoord. Het is niet meer mogelijk om bezwaar te maken op het verkeersbesluit voor de openbare laadpalen in wijk Zuid. Net als in de rest van de stad plaatst de gemeente hier een openbare laadpaal wanneer die nodig is. Dus als de bestaande laadpalen veel in gebruik zijn. De mogelijke plekken voor openbare laadpalen in wijk Zuid staan ook in het locatieplan.

>