Ontvang vrijblijvend Laadpaal advies!

 • Ontdek de mogelijkheden in jouw situatie
 • Geheel gratis en vrijblijvend
 • Vergelijk en bespaar tot wel 40%
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat kost een eigen laadpaal voor thuis? Een gemakkelijk overzicht

Overweeg je om een laadpaal voor thuis aan te schaffen? Dan is het handig om een idee te hebben van de bijbehorende kosten van een laadpaal voor thuis

In dit artikel zetten we de kosten van een laadpaal voor je op een rijtje en geven we inzicht in factoren die van invloed zijn op de totale kosten van een laadpaal. Ook bespreken we de mogelijkheid voor eventuele subsidies.


Wat kost een laadpaal voor thuis?

De kosten voor de laadpaal voor thuis zelf liggen tussen de 600 en 1500 euro, de kosten voor installatie bedragen rond de 300 en 700 euro.

De kosten van een laadpaal bestaan uit verschillende onderdelen. Een laadpaal kent zowel eenmalige kosten als periodieke kosten. Onderstaand zetten we voor je op een rijtje welke kosten je kunt verwachten voor een laadpaal aan huis.

Kosten Laadpaal plaatsen

Gemiddelde Prijs

Aanschafkosten

€500 - €2500

Installatie

€300 - €2500

Keuring elektriciteit

€150 - €200

* Benieuwd naar de exacte kosten in jouw situatie? Vul ons formulier in en ontvang gratis 4 offertes!

Eenmalige kosten

De grootste kostenpost van een laadpaal aan huis zijn de aanschafkosten, deze variëren tussen de €500 en €2500. Hoe hoog deze laadpaal kosten precies uitvallen hangt af van factoren zoals het merk, de specificaties en de functionaliteiten van de laadpaal.

Periodieke kosten

Naast de aanschafkosten, heb je met een laadpaal aan huis ook te maken met terugkerende kosten. Onderstaand zetten we de mogelijke periodieke kosten van een laadpaal voor je op een rijtje.

 • De kosten voor het laden zelf: je betaalt voor het laden van je auto namelijk een elektriciteitstarief. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van waar je woont en welke energieleverancier je hebt.
 • Laadbeheer: wil je inzicht in je laadsessies en andere functionaliteiten? Dan kun je laadbeheer aanschaffen. Voor particuliere gebruikers kost laadbeheer rond de €5,50 per maand.
 • Laadpaal onderhoud: je kunt ervoor kiezen om een onderhoudsabonnement af te sluiten voor je laadpaal, wat zorgt voor een langere levensduur van je laadpaal onverwachte problemen voorkomt. Het abonnement zorgt ervoor dat regelmatig onderhoud en eventuele reparaties worden uitgevoerd, waardoor je laadpaal optimaal blijft functioneren.

Vergelijk Laadpaal offertes!

 • Ontvang 4 vrijblijvende offertes
 • Bespaar tot 40%
 • Offerte aanvragen zijn gratis en geheel vrijblijvend.

Factoren die de kosten van laadpalen beïnvloeden:

De totale kosten van een laadpaal kunnen erg variëren, afhankelijk van verschillende factoren.

Onderstaand zetten we de belangrijkste factoren voor je op een rijtje dat van invloed zijn op de totale kosten van laadpalen.

Vermogen van de laadpaal

Het vermogen van de laadpaal speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de totale kosten. Over het algemeen is een laadpaal met een hoger vermogen duurder in aanschaf dan een vergelijkbare laadpaal met een lager vermogen. Dit omdat een laadpaal met een hoger vermogen sneller op kan laden en daarvoor extra functionaliteiten nodig heeft om deze hoge laadsnelheid te ondersteunen.

Plek van montage

Waar je de laadpaal laat monteren kan ook invloed hebben op de kosten. Het plaatsen van een laadpaal waar de straat voor moet worden opengebroken is vaak duurder dan installatie aan de wand. Dit omdat er voor het plaatsen van een laadpaal op een paal extra materialen en uren werk nodig zijn

Installatiekosten

Als laatste kunnen installatiekosten van de laadpaal de totale kosten beïnvloeden. De installatiekosten hangen grotendeels af van de benodigde graafwerkzaamheden. Dit hangt af van het werk in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de laadpaal. Een grotere afstand tussen de meterkast en de laadpaal betekent meer graafwerk wat leidt tot hogere installatiekosten. Gemiddeld liggen de prijzen voor installaties tussen €300 en €2.000.

Slimme functies

Tot slot willen we nog even ingaan op de verschillende slimme functies die een laadpaal kan hebben. Hoe meer slimme functies je op je laadpaal wil hebben, hoe hoger de prijs wordt die je uiteindelijk moet betalen. Een laadpaal thuis kan meerdere slimme functies in één combineren.

Zo heb je bijvoorbeeld de functie dynamic load balancing. Deze functie gaat stroomuitval tegen door iedere seconde te meten hoeveel stroom er wordt afgenomen. Wanneer dit te hoog dreigt te worden zal de laadpaal minder stroom gaan verbruiken. Je hebt ook andere slimme functies zoals Peak Shaving (piekmomenten energieverbruik worden teruggedrongen), gezichtsherkenning en autostart. Hoe meer functies, hoe hoger de laadpaal kosten zullen zijn.

Vaste kabel of losse oplaadkabel

Ook is er nog een verschil tussen de vaste kabel of juist de losse oplaadkabel. Hierbij is het zo dat sommige laadpalen een vaste kabel nodig hebben, terwijl andere laadpalen juist een losse oplaadkabel nodig hebben. De kabel kan bij een vaste verbinding niet los worden gemaakt van het laadstation. Je moet dan een aparte kabel aanschaffen om op andere plekken je auto te kunnen opladen.


Hoeveel kan ik besparen met een laadpaal thuis?

Door een elektrische auto thuis te laden, bespaar je op de kosten van een openbare laadpaal. Thuis laden heeft als voordeel dat je het normale stroomtarief van ongeveer €0,22 per kWh betaalt. De tarieven van een openbaar laadstation liggen vaak aanzienlijk hoger, namelijk rond de €0,35 per kWh. Bij snellaadstations kunnen de kosten zelfs oplopen tot €0,60 per kWh. Door thuis te laden, profiteer je dus van lagere stroomtarieven en kun je veel besparen op je laadkosten.


Rekenvoorbeeld:

Stel dat je gemiddeld 15.000 kilometer per jaar rijdt en je elektrische auto een verbruik heeft van 0,2 kWh per kilometer. Bij een stroomtarief van €0,22 per kWh (laadpaal thuis) zouden je jaarlijkse laadkosten 15.000 km x 0,2 kWh/km x €0,22/kWh = €660 bedragen.


Als we dezelfde berekening maken voor het tarief bij een publieke laadpaal van €0,35 per kWh, zouden de jaarlijkse laadkosten 15.000 km x 0,2 kWh/km x €0,35/kWh = €1.050 zijn. Met een laadpaal voor thuis kun je dan dus jaarlijks €390 besparen.

Subsidie op een laadpaal

Wanneer je van plan bent een laadpaal aan te schaffen is het verstandig om te kijken of er eventuele subsidies beschikbaar zijn. Subsidies kunnen je helpen de aanschafkosten te verlagen en daarmee de terugverdientijd van je laadpaal te verkorten. Onderstaand zetten we de mogelijkheden voor je op een rijtje!

Laadpaal thuis

Helaas is er geen subsidie beschikbaar wanneer je een laadpaal bij jou thuis laat plaatsen. In sommige gemeenten is het echter wel mogelijk een aanvraag in te dienen voor een openbare laadpaal in de buurt van je huis. Je profiteert dan niet van de voordelen van een laadpaal thuis, maar hoeft niet op te draaien voor de aanschafkosten van de laadpaal. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met je gemeente om te informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Zakelijke laadpaal

Voor bedrijven zijn er wel mogelijkheden voor een subsidie wanneer zij laadpalen op hun bedrijfsterrein willen laten plaatsen, namelijk de MIA- en KIA-regeling. Onderstaand zetten we voor je op een rijtje wat deze subsidies inhouden.

 1. Milieu Investeringsaftrek (MIA): Hiermee kun je een percentage, maximaal 36%, van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Hiervoor geldt de voorwaarde dat de investering tenminste € 2.500 moet bedragen.

 2. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen, kom je mogelijk in aanmerking voor de KIA. De KIA is een aftrekpost op je winst en laadpalen komen nog in aanmerking voor deze regeling.


Laadpaal kosten vergelijken? Zo doe je dit!

Wij hebben je nu een hoop informatie gegeven over een laadpaal voor thuis. Wij van 030Laadpaal vinden het ontzettend belangrijk dat jij als consument de juiste keuze maakt in het aankoopproces voor een laadpaal voor in huis. Hierbij hoeft dit niet direct de goedkoopste of juist meest luxe laadpaal te zijn, maar wel de laadpaal die het beste bij jou past!

En dit kan je het beste doen door je verschillende opties met elkaar te vergelijken. En om hier nou zelf het hele internet voor af te zoeken… dat is zonde van je tijd. Daarom kan je bij ons heel gemakkelijk je gegevens en voorkeuren achterlaten op het formulier. Je krijgt dan van ons binnen 24 uur tot wel 4 gratis op maat gemaakte offertes in je mailbox. Zo weet je zeker dat je de beste laadpaal in huis kan halen!

stap 1

Vul het formulier op deze pagina in

Beschrijf in dit formulier zo goed mogelijk wat je precies zoekt, hierdoor kunnen wij je behoeftes beter koppelen aan eventuele laadpaal specialisten.

stap 2

Wij zoeken de beste specialisten

Wij gaan aan de slag met jouw gegevens en zoeken de beste specialisten voor jouw wensen en behoeften. Om deze reden is het belangrijk dat je het formulier goed invult.

stAp 3

Ontvang 4 gratis offertes

Wanneer wij de 4 beste specialisten voor jouw situatie hebben gekozen ontvang je volledig gratis en vrijblijvend 4 offertes. Hierdoor kun je direct vergelijken en zien welke offerte het beste bij jou past.

stAp 4

Kies de beste specialist

Wanneer je de laadpaal offertes goed hebt vergeleken kun je kiezen voor de beste specialist. 


Veelgestelde vragen over een laadpaal voor thuis

Wat is het tarief van een laadpaal thuis?

Het tarief van een laadpaal thuis kan variëren afhankelijk van de energieleverancier en het gekozen tariefplan, maar gemiddeld liggen de kosten tussen de € 0,20 en € 0,35 per kilowattuur (kWh).

Wat kost een laadpaal plaatsen?

De kosten voor het installeren van een laadpaal thuis kunnen variëren, maar gemiddeld liggen de totale kosten tussen €300 en €2.000.

Kan ik geld besparen door thuis een laadpaal te hebben in plaats van openbare laadpunten te gebruiken?

Het hebben van een eigen laadpaal thuis kan op de lange termijn kostenbesparend zijn, omdat de tarieven lager zijn dan die van openbare laadpunten.

>