Laadpaal aanvragen

Elektrische auto gekocht en geen eigen parkeerterrein? Vraag een openbaar oplaadpunt aan voor bij u in de buurt.

Vraag een laadpaal aan

Bekijk alle oplaadpunten

Gebruik


Hoe werkt laden bij een oplaadpaal?

Om uw elektrische auto op te kunnen laden heeft u een oplaadkabel, een oplaadpaal en een oplaadpas nodig (in het geval van een publieke oplaadpaal). U parkeert uw auto bij een publieke elektrische laadpaal en kijkt of de lampjes op de paal groen zijn. Zijn ze rood, dan is er een storing en kunt u niet opladen. U plugt de stekker van de oplaadkabel in de auto en in de laadpaal en houdt uw pasje voor de aangegeven plek. De kabel vergrendelt en de lichtjes op de laadpaal worden nu blauw. Zodra de auto helemaal opgeladen is, wordt de lichtjes groen. Klaar met laden? Dan ontgrendelt u de kabel ook weer met uw laadpas. Uiteraard moet u niet vergeten de oplaadkabel op te bergen in uw auto. Veilige reis!

 

Laadpas aanschaffen

Een oplaadpas kunt u aanvragen bij laadexploitanten. In Utrecht beheren NUON en CNG Net de oplaadpalen, maar u kunt ook een pas aanvragen via andere exploitanten.

Via Mijn EV heeft u direct inzicht in uw verbruik bij Nuon oplaadpunten. Uw laadsessies bij andere aanbieders ziet u na afloop van de maand terug in uw laadoverzicht op Mijn EV.

 

Tarief auto opladen

Voor het laden kan worden afgerekend via uw laadpas. Deze laadpassen behoren bij abonnementen die worden aangeboden verschillende bedrijven. Deze passen zijn te gebruiken bij vrijwel alle openbare oplaadpunten in Nederland. In Utrecht beheren Nuon en Pitpoint de oplaadpunten.  Met een laadpas van deze partijen garandeert de gemeente dat u voor €0,26 per kWh (exclusief BTW) bij publieke oplaadpunten in de gemeente kan laden. Indien u een laadpas van een andere partij gebruikt, kunt u bij die partij opvragen of er naast de €0,26 cent (exclusief BTW) nog extra administratiekosten worden gerekend.

 

Snelladen

Een snellaadpaal laadt zoals de naam al zegt de auto sneller op dan een reguliere laadpaal. U heeft voor deze snellaadpalen een speciale laadpas nodig. Deze laadpalen staan vaak naast de snelweg, bijvoorbeeld bij tankstations. Het laden en aanschaffen van een snellaadpaal is duurder dan alle andere laadpalen. Het laden bij een snellaadpaal gaat met gelijkstroom, waardoor er sneller geladen wordt.