Tip ons

Elektrische auto gekocht en geen eigen parkeerterrein om een eigen laadpaal te plaatsen? Tip ons of doe een suggestie voor een openbare laadpaal bij u in de buurt.

Tip ons

Bekijk alle oplaadpunten

Vraag en antwoord

Hoe schaf ik een laadpas aan?
Een laadpas kunt u aanvragen bij laadexploitanten zelf of een andere elektrisch vervoerprovider. In Utrecht beheren meerdere exploitanten de oplaadpalen: NUON, CNG Net, Pitpoint of LomboXnet. De oplaadpassen van elektrisch vervoerproviders in Nederland zijn met elkaar uitwisselbaar (interoperabel), dat betekent dat u met elke pas bij elk (semi)openbare laadpaal kunt opladen. 

Hoe werkt laden bij een oplaadpaal?
Om uw elektrische auto op te kunnen laden, heeft u een oplaadkabel, een oplaadpaal en een oplaadpas nodig. U parkeert uw auto bij een openbare elektrische laadpaal en kijkt of de lampjes op de paal groen zijn. Zijn ze rood, dan is er een storing en kunt u niet opladen. U plugt de stekker van de oplaadkabel in de auto en in de laadpaal en houdt uw pasje voor de aangegeven plek. De kabel vergrendelt en de lichtjes op de laadpaal worden nu blauw. Zodra de auto helemaal opgeladen is, wordt de lichtjes groen. Klaar met laden? Dan ontgrendelt u de kabel ook weer met uw laadpas. Uiteraard moet u niet vergeten de oplaadkabel op te bergen in uw auto. Veilige reis!

Er is een storing bij een laadpaal, wat nu?
Op de laadpaal zelf hangt informatie van de desbetreffende aanbieder met een noodnummer. U kunt de storing melden bij de aanbieder.

Wat is het tarief om mijn auto op te laden?
Voor het laden kan worden afgerekend via uw laadpas. Deze laadpassen behoren bij abonnementen die worden aangeboden door verschillende bedrijven. Deze passen zijn te gebruiken bij vrijwel alle openbare oplaadpunten in Nederland. Met een laadpas van deze partijen garandeert de gemeente dat u voor € 0,27 per kWh (exclusief btw) bij publieke oplaadpunten in de gemeente kunt laden. Als u een laadpas van een andere partij gebruikt, kunt u bij die partij opvragen of er naast de € 0,27 cent (exclusief btw) nog extra administratiekosten worden gerekend.

Kan ik gratis parkeren als ik mijn auto oplaad?
Op dit moment kunt u uw auto nog gratis parkeren als de elektrische auto is aangesloten op de laadpaal. U heeft dan geen parkeervergunning of -kaartje nodig. Let wel, dit beleid gaat in de loop van 2019 veranderen. De gemeente wil dan ook voor elektrisch auto’s een parkeertarief invoeren (tenzij zij een geldige parkeervergunning hebben). Meer informatie hierover volgt. Voorlopig kunt u dus nog gratis parkeren terwijl u uw auto oplaadt.

Mag ik een laadbox op eigen terrein plaatsen en de snoer over de stoep wegwerken?
Nee, i.v.m. de veiligheid is het  niet toegestaan om kabels of snoeren in de openbare ruimte te leggen. 

De laadpaal in mijn buurt is vaak bezet/er zijn te weinig laadpalen in de omgeving. Wat nu?
Laat het ons weten. Wij beoordelen op basis van de bezetting van de bestaande laadpunten of een uitbreiding van het laadnetwerk nodig is in uw buurt.

Krijg ik subsidie op een oplaadpunt op eigen terrein?
Vanaf 1 januari 2017 is het niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen voor het plaatsen van een laadpaal op eigen terrein. Ook voor de aanschaf van een elektrische auto of E-bike bestaan vanuit de gemeente geen subsidies meer.

Ik ben het niet eens met de komst van een laadpaal in mijn buurt, de parkeerdruk is al zo hoog.
Als er ergens een laadplek komt, is de parkeerplek niet meer geschikt voor iedereen, maar dit betekent niet dat de parkeerplek wordt opgeheven. De elektrische auto’s die hier zullen parkeren, staan nu immers ook al in de wijk. Er treedt hierdoor alleen een verschuiving in het gebruik van de openbare parkeerplekken op.

Ik heb een verzoek ingediend voor een openbare laadpaal. Wanneer wordt de paal geplaatst?
Als u het formulier hebt ingevuld, ontvangt u een ontvangstbevestiging. Er wordt een locatie gezocht en vervolgens wordt de procedure in gang gezet, dit proces zal enkele maanden duren. Op de site van 030laadpaal.nl vindt u de status van iedere oplaadpaal.

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de komst van de laadpaal in mijn buurt? Kan ik bezwaar maken?
We informeren door middel van een wijkbericht omwonenden bij stap 4 welke locatie we voornemens zijn om te plaatsen. Eventuele zienswijzen handelen we af en waar mogelijk kijken we naar een alternatieve locatie. Mocht u desondanks een officieel bezwaar willen indienen, dan kan dat als het Verkeersbesluit is gepubliceerd in de Staatscourant. Het Rijk publiceert het Verkeersbesluit in de Staatscourant. De precieze timing is niet bij ons bekend. Vanaf de datum van publicatie heeft u zes weken de tijd om uw zienswijze in te dienen via de website https://zoek.officielebekendmakingen.nl/, daarna sluit de termijn. U ontvangt een bevestiging van Juridische Zaken en informatie over het verdere verloop van uw bezwaar.