Ontvang vrijblijvend Laadpaal advies!

  • Ontdek de mogelijkheden in jouw situatie
  • Geheel gratis en vrijblijvend
  • Vergelijk en bespaar tot wel 40%
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Elektrische auto opladen via het stopcontact (zonder laadpaal)

Heb jij geen eigen laadpaal thuis? Maar wil je toch je elektrische auto elke dag kunnen opladen? Dan wil je waarschijnlijk weten of dit kan via een gewoon stopcontact. Dat is dan ook waar we het in deze blog over gaan hebben: Kun je je elektrische auto opladen met een stopcontact, zonder laadpaal? 

Elektrische auto opladen met gewoon stopcontact

Er zijn 2 verschillende mogelijkheden om je EV op te laden via een stopcontact. We leggen beide opties uit.

Optie 1 - Mode 1

De eerste optie is het zogeheten Mode 1 laden. Hier stop je de laadkabel direct van je auto in het reguliere stopcontact. Deze manier van opladen wordt ten strengste afgeraden en wij sluiten ons hier dan ook op aan.Ten eerste is het zeer onveilig. De kabel kan heel erg heet worden en er is geen beveiliging of begrenzer ingebouwd. Kort gezegd; de oplaadkabels zijn hier niet voor gemaakt. 

De tweede reden waarom mode 1 opladen wordt afgeraden is de snelheid. Een gemiddelde elektrische auto opladen duurt vaak 12 uur of langer. Niet heel praktisch dus.

Optie 2 - Mode 2 laden

De tweede optie om je elektrische auto op te laden zonder laadpaal of stopcontact is Mode 2 opladen. Mode 2 opladen is bijna hetzelfde als Mode 1. Het enige verschil zit hem in het feit dat er bij deze methode wel sprake is van een stroombegrenzer. Dit maakt deze oplaadmethode gelukkig een stuk veiliger. Wel heb je nog steeds te maken met zeer lange laadtijden. 

Ook moet je rekening houden dat wanneer je niet gebruik maakt van een aparte stroomgroep, je niet je auto kunt opladen en tegelijkertijd grote elektronica-apparaten kunt gebruiken, zoals een wasmachine of droger.

Nadelen Elektrische auto opladen zonder laadpaal

Zoals we net beschreven hebben zijn er meerdere grote nadelen van deze vorm van opladen. We sommen deze nog één keer voor je op om het overzichtelijk te houden.

Belangrijkste nadelen

  • Zeer lange laadtijden
  • Kan erg gevaarlijk zijn
  • Snel overbelasting van je netwerkcapaciteit
  • Om efficiënt te kunnen opladen moet je een aparte stroomgroep hebben

Toch een oplaadpunt thuis voor je elektrische auto?

Wil je toch een oplaadpunt voor je elektrische auto thuis? Dan is een laadpaal echt de beste optie. Ook met laadpalen heb je verschillende opties; een eigen laadpaal voor thuis, of een openbare laadpaal in je straat.

Oplaadpunt thuis - Eigen laadpaal (Mode 3)

Een eigen laadpaal is de meest comfortabele oplossing om thuis je elektrische auto op te laden. Je hebt ALTIJD parkeerplek en je laad SNEL op voor een VOORDELIG tarief. Uiteraard is een laadpaal niet gratis. De aanschafkosten bedragen gemiddeld tussen de 650 - 1200 euro. Daarnaast komen er vaak ook installatiekosten bij kijken van 300 - 500 euro.

Voorwaarde is dat je woning hiervoor wel geschikt is. Zo heb je een oprit of garage nodig, of in ieder geval een eigen stuk grond. Is dat het geval? Dan kun je mode 3 laden via je eigen laadpaal.

Openbare laadpaal

Is jouw huis of woning niet geschikt voor een laadpaal voor thuis? Dan kun je vragen of de gemeente er een wil aanleggen in de straat. Veel gemeenten werken graag mee aan duurzame alternatieven. Kijk gerust op de website van jouw gemeente om een aanvraag te doen. Enige nadeel is dat ook je buren hiervan gebruik mogen maken. Je bent dus niet altijd gegarandeerd van een beschikbare oplaadplek.

Voordelen thuis opladen met laadpaal

De grootste voordelen van je elektrische auto thuis opladen met een laadpaal zijn toch wel het snelle laden en het feit dat je altijd een plek hebt. Daarnaast krijg je in het geval van een slimme laadpaal ook inzicht in je laadgedrag! 

Wat kost een laadpaal voor thuis?
Wanneer je jouw auto thuis oplaad betaal je hier het stroomtarief voor wat jij hebt afgesproken met jouw energieleverancier. Voor de meeste mensen bedraagt dit tussen de €0,23 en €0,31 per kWh. De kosten voor een laadpaal voor thuis zijn dus voor de lange termijn vaak interessant. 

>